Puberteta je čisto naravna faza odraščanja. A kaj ko pogosto prinese tudi nemalo 

problemov. Ne samo, da se naše telo spreminja iz dneva v dan, pojavijo se lahko tudi neprijetni mozolji ali akne. Nekateri so srečni in preživijo puberteto z nekaj občasnimi mozolji ali pa jih celo nimajo nič. Večina pa nima te sreče. Ne samo da imajo mozolje, ampak so ti še veliki (tudi, če v resnici niso tako veliki, zanje sigurno so), rdeči, vneti, pa še vse polno jih je. Kako si pomagati? Kako čistiti kožo in s čim jo negovati?

Vedeti moramo, kaj akne sploh so. Akne so pogosta kožna bolezen predvsem mladostnikov, ki se pojavlja zaradi zamašitve in vnetja žlez lojnic. Torej nastajajo kot kombinacija zamašenih por in okužbe z bakterijami. Prvič se akne običajno pojavijo malo pred puberteto (med 10. in 13. letom) in trajajo več let. Izginejo same ali pa so prisotne do 30. leta ali celo dlje, tudi celo življenje. Nekateri pa jih dobijo šele v odrasli dobi.

Za nastanek so pomembni različni dejavniki: dedna (genetska) občutljivost na izločanje loja, moški (androgeni) spolni hormoni (tudi pri ženskah so naravno prisotni), mastnost kože, imunološki dejavniki, delovanje bakterij in vnetja. Akne nastajajo na najbolj mastnih predelih kože, kjer je največ žlez lojnic. Pojavijo se lahko na obrazu, kjer so, žal, najbolj vidne in s tem tudi zelo moteče. Lahko pa se pojavijo še na dekolteju, ramah in na hrbtu.