Od rojstva naprej nas spremljajo mnoge spremembe,

 kot so telesne, duševne, socialne in vedenjske. Velikokrat jih po nepotrebnem doživljamo zgolj kot negativne.
Toda, tudi starost lahko ima čudovite trenutke. Pomembno je naše videnje in sprejemanje vseh sprememb. So posamezniki, ki se starajo kot dobro vino. To so ljudje pozitivnega mišljenja, dobro informirani, realisti.

Številne analize so ugotovile, da je za doseganje uspešne starosti pomembno uravnoteženo stanje na kar nekaj področjih, to so: telesno zdravje, duševno (miselno in čustveno) zdravje, socialno okolje, ugodno ekonomsko stanje, ugodne družbene in zgodovinske razmere ter zdravo okolje. Čeprav je potrebnih pogojev za uspešno starost veliko, na večino lahko vplivamo.

Sivenje las je lahko prvo opozorilo, koža se začne gubati, postaja bolj suha, in zato jo je potrebno pravilno negovati. Tu nam lahko pomaga kozmetika (npr. Eucerin, Vichy, Nuxe) ter prehrambeni dodatki za povečevanje čvrstosti kože, vitamini in minerali.

Pri obeh spolih je očitna manjša telesna zmogljivost, pri ženskah se pojavijo težave z meno, pri moških plešavost, pa težave z prostato…Življenjepisi zdravih starih ljudi nas opozarjajo, da se s svojim načinom življenja uspešno izogibajo dejavnikom tveganja za razvoj kroničnih bolezni (bolezni srca in ožilja, rak, bolezni dihal, sladkorna in druge presnovne bolezni). To jim uspeva s primerno telesno dejavnostjo in zdravo prehrano. Od telesnih dejavnosti najraje izberejo vsakodnevne sprehode v naravo, hitro hojo, plavanje, lahko telovadbo, vožnjo s kolesom in ples. Pri hrani znajo omejiti vnos sladkorja in maščob, jedo obilo sadja in zelenjave ter upoštevajo tudi druga priporočila zdrave prehrane (večkrat po malem, vsaj dve uri pred spanjem pa nič več).