Kihate? Smrkate in si kar naprej brišete nos? Imate pordele in solzne oči? Za nameček pa ste še utrujeni in slabo spite? Če imate navedene simptome že dlje časa in se pojavljajo v enakem obdobju leta, so lahko posledica odziva na alergen. Takrat govorimo o alergijskem ali senenem nahodu. Seneni nahod, sezonski alergijski nahod in alergijski rinitis so tri imena za najpogostejšo alergijsko bolezen sodobnega urbaniziranega sveta. Seneni nahod ima več kot 10% odraslih ljudi. Najpogostejši je v starosti med 15. in 25. letom.

KAJ JE SENENI NAHOD?

Seneni nahod je alergijska bolezen zgornjih dihal (nosne sluznice in obnosnih votlin), ki se pojavi v določenih mesecih v letu, ko cvetijo rastline, na katere je človek alergičen. Sezonski alergijski rinitis ali seneni nahod se imenuje tako, ker so imeli ljudje zaradi njega največ težav ravno v času pospravljanja sena, torej maja ali junija.

KAJ GA POVZROČA?

Seneni nahod je običajno posledica pelodov različnih trav, dreves ali plevela. Najpogosteje se pojavlja spomladi in poleti, ko je v zraku veliko peloda. Vzrok sezonskega rinitisa so od januarja do marca pelodi leske, jelše, od marca do maja pelodi breze, manj često so vzrok tudi pelodi vrbe, bresta, platane, hrasta, topola. V zgodnjem poletju so vzrok rinitisa pelodi trav in žit, v zrelem poletju kislice in plevelov, tudi ambrozije. V poznem poletju prevzamejo vodilno vlogo pleveli in plesni, kar se nadaljuje v jesen. Tedaj so v zraku pelodi trpotca, navadnega pelina.