Veliko deklet in žensk ima težave z bolečimi menstruacijami. Pravijo, da so bolečine med menstruacijo (največkrat) posledica zakisanosti in zastrupljenosti telesa. Menstruacija je namreč neke vrste razstrupljanje telesa, saj imamo v današnjem času ob vsem tem stresu in nezdravi hrani skoraj vsi zamašen žolč in jetra, ki so zato oslabljena in ne zmorejo več opravljati svoje čistilne funkcije. Zato v poštev pridejo drugi načini – strupi se izločajo prek sluznice med menstruacijo, mišice se intenzivno krčijo in nastaja mlečna kislina, kar čutimo kot bolečine. Nekatera dekleta in ženske te težave in bolečine lažje prenašajo kot druge, je pa res, da si vsaka pomaga na svoj način: z zdravili, gibanjem, obkladki ali s čaji.

Gibanje je vedno dobro, vendar vse v mejah normale. Če vsak dan ne telovadite veliko, tudi v času menstruacije ne morete začeti z zahtevno vadbo. Že malo gibanja pomaga, že sprehod lahko zadostuje.
Po zdravilih se poseže, kadar so bolečine premočne in ne moremo normalno opravljati vsakodnevnih dolžnosti in opravil. Najpogosteje je to Lekadol, ki omili bolečine in je prijazen do želodca (Aspirin v času menstruacije ni primeren), lahko se uporablja tudi Panadol, Saridon, Caffetin,… za močnejše bolečine pa Bonifen ali Nalgesin. V primeru, da ta zdravila niso dovolj učinkovita, pa se svetuje obisk pri zdravniku, s katerim se pogovorimo o težavah in kako jih omiliti. Pri ginekologu pri težavah z bolečimi menstruacijami pogosto pomagajo s predpisom hormonskih tablet, ki pa jih je treba redno jemati. Obvezno pa je potrebno obiskati zdravnika, kadar so bolečine nenadne, krvavitev močnejša kot običajno ali katere druge ežave, ki jih prejšnji mesec ni bilo.