Lekarniška zbornica Slovenije: v lekarno le zdravi posamezniki z razkuženimi rokami, masko čez nos in usta; upoštevanje minimalne razdalje z najbližjo osebo je nujno.

»Zaradi povečane pojavnosti okužb dihal in trenutnega epidemiološkega stanja v Evropi in svetu, vljudno naprošamo, da v primeru znakov okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje) in drugih bolezni ostanete doma. Po zdravila v lekarno napotite zdravega svojca oziroma drugo zdravo osebo. Vse obiskovalce zato naprošamo, da pred vstopom v lekarno razmislijo o svojem zdravstvenem stanju,« je po usmeritvah Nacionalnega inštituta za javno zdravje pozvala Lekarniška zbornica Slovenije. V lekarnah se namreč v zaprtem prostoru srečujejo zdravi posamezniki, kronični bolniki in akutno bolni, zato je zavedanje o varnosti pred vstopom v lekarno še kako pomembno.

»Vse obiskovalce lekarn vljudno prosimo, da si ob vstopu v lekarno nadenejo masko čez nos in usta, razkužijo roke, v lekarni pa držijo razdaljo vsaj 1 meter do najbližje osebe. S takšnimi ukrepi bomo vsi skupaj pripomogli k preprečevanju širjenja okužb dihal in drugih bolezni. Hvala za razumevanje in sodelovanje,« so dodali v Lekarniški zbornici Slovenije.

V Lekarniški zbornici Slovenije tudi svetujejo, da naj bo oseba, ki bo zdravila prevzela za obolelega, seznanjena z vso terapijo, ki jo bolnik prejema. Tako bodo farmacevtski strokovni delavci lažje svetovali glede ustrezne uporabe zdravil.

Farmacevtski strokovni delavci v lekarnah zagotavljajo neprekinjeno preskrbo z zdravili, kar je v dani situaciji ključno in zelo pomembno. »Prosimo za razumevanje in potrpežljivost, ko se lahko ob čiščenju, prezračevanju in razkuževanju prostorov lekarna zaradi varnosti in zaščite obiskovalcev in zaposlenih začasno zapre,« še pojasnjujejo v Lekarniški zbornici Slovenije.